Værstasjon

Velkommen til nye vindkast.no

24 mars 2018 Ble værstasjonen fra PeetBros byttet ut med en stasjon fra Netatmo. Denne er skybasert og oppdateringsfrekvensen er 5minutter. Dette gjør at siden ikke lenger har sanntids oppdateringer på f.eks vind.

I oktober 2016 ble jeg tvunget til å flytte nettsidene til et mer moderne webhotell. Etter ca. 10 års drift måtte alle sidene omlegges pga kompatibilitetsproblemer. Noen sider var uhensiktsmessige å skrive om til de nye standardene. pga scripting osv. Forhåpentligvis er de mest brukte sidene fortsatt tilgjengelige All informasjon på dette nettstedet er egenprodusert, med følgende unntak:

Tilbakeblikk

Værstasjonen fra LaCrosse ble kjøpt inn sommeren 2005. Den havnet fort på nettet med aktuelle målinger. Historikk og grafer var ikke mulig å få til med den medfølgende programvaren. En del kommersielle løsninger ble testet, men designløsningene var ikke serlig gode. De var ikke verdt prisen for å være ærlig. Domenet vindkast.com ble valgt. Etter en tid ble webkameraet anskaffet. Jeg begynte å bruke gratisprogrammet WUHU til å lese data fra stasjonen. Måten datene ble lagret på var ikke særlig godt egnet til å presentere de videre, men jeg fant gratisprogrammet Graph Weather som gjør en god jobb. Det formatet LaCrosse lagrer data på er såkalt binærformat, en veldig effektiv og rask database. Uheldigvis er det vanskelig å hente data fra denne til web-bruk. Jeg laget derfor mine egne script for å konvertere databasen til MySql, som er en svært mye brukt database til web formål. Slik det er i dag er det enkelt å hente ut data fra databasen. Sommeren 2007 ble 1-wire solsensoren anskaffet sammen med en enkel lyndetektor. 1-wire Lyndetektoren er ikke retningsbestemt og rekkevidden er ikke særlig lang. Den er alikevel god for å registrere lokale forhold, og rekkevidden er ca. Karmøy/Haugesund. Utpå høsten 2007 var jeg i kontakt med Hummeren hotell som sponset lynradaren fra Boltek. Du finner vær fra vindkast.no på Hummeren sine sider. Boltek radaren er det beste som er å oppdrive for amatører. Den viser avstand og retning. Retningen jeg får er ganske bra, men uten triangulering med andre detektorer, kan avstanden være feil. Siste skudd på stammen er en AIS plotter. Den viser posisjon og annen info skipene sender på VHF båndet (radio). Utgangspunktet for innkjøpet var utbyggingen av havna i Risavika, og den økende trafikken dit. Skipsplotteren er kjekk å ha for å identifisere enorme tankskip eller cruiseskip som går forbi. Våren 2008 var lageret i vindmåleren fra LaCrosse utslitt, og erstattet av Vortex måleren. Levetiden på sensoren som ble pensjonert kan beskrives slik. Hadde du satt vindmåleren på taket av bilen, måtte du tatt turen 65 ganger rundt ekvator for å få tilsvarende slitasje. 14 August 2009 Ble LaCrosse stasjonen skiftet ut med en Peet Bros - Ultimeter 2100 pga. feil med den gamle stasjonen. Oktober 2016 måtte nettstedet flytte til nytt webhotell

Brukerstatistikk og milepeler

Web trafikken til vindkast.no var på ca 20 unike brukere pr. dag etter det første året i drift. Våren 2007 var det økt til ca. 70 brukere pr. dag. Etter en fin reportasje i Aftenbladet 15 mai 2007, økte besøket til 100 brukere pr dag. Stormen Andrea 8 og 9 November 2007 var et skikkelig gjennombrudd for besøket. På de to dagene stormen raste ble det vist over 18000sider! I dag nærmer besøkstallet seg 200 unike pr. dag, og viser daglig ca 1000 sider.

Teknisk Info

Denne værstasjonen består av følgende komponenter:

Data samles inn kontinuerlig og oppdateres nær sanntid på nettet ved hjelp av følgende programvare:

Design

Velg design...

Enheter

Språk



Ikon


Temperatur

Luftfugtighet

Trykk

Vindhastighet

Vind vindkast

Nedbør

Solstråling

Snø

Tilsynelatende temperatur

Duggpunkt

UV

Synlighet

Skybase

Evapotranspirasjon

Temperatur inne

Fuktighet inne


Soloppgang

Solnedgang

Månen opp

Månen ned

Time

Menu

Fra

Til

Fullskjerm

Eksporter som bilde

Innstillinger

Hjemmeside

Webkamera

Tabell

Graf

Kart

Stabilt

Stigende

Fallende

Advarsel

Breddegrad

Lengdegrad

Historie

Solformørkelse

Måneformørkelse

GPS

Høyde

Dag

Måned

år

Høy temperatur

Lav temperatur

Dag

Natt

Vår

Sommer

Høst

Vinter